Welke talenten maken het verschil?

Als je geen gebruik maakt van talent doe je jezelf en jouw onderneming tekort omdat je dan kansrijke mogelijkheden onbenut laat

Iedereen beschikt van nature over talenten, maar wat zijn talenten dan precies? Waarom is inzicht in het talent van mensen voor hen zelf en voor het bedrijf waar zij werken belangrijk? Welke talenten zijn van nature aanwezig en hoe kan je daar optimaal gebruik van maken?

Waar komt talent vandaan?

Iedereen heeft talent. Je krijgt het soms mee met het DNA van je ouders. Of je ontwikkelt het omdat de omstandigheden ernaar zijn. Maar hoe weet je nu welk talent dit is? Vaak merk je bij jezelf dat bepaalde dingen je makkelijk afgaan en krijg je er van anderen complimenten over. Maar omdat dit je heel makkelijk afgaat, vind je het zelf niet bijzonder. En dat is het nu juist wel! Wat je makkelijk afgaat, vind je vaak ook heel leuk om te doen. En als je het leuk vindt om te doen, doe je het vaak ook meer en word je er ook steeds beter in. Terwijl dat wat je moeilijker vindt om te doen, misschien het talent niet voor hebt. En soms is het zo dat je iets wel goed kan maar eigenlijk niet het talent voor hebt. En dat kost je dan heel veel energie.

Waarom is inzicht in je talenten belangrijk?

Weten waar je talent voor hebt en waarvoor niet, helpt je keuzes te maken op zowel privé als zakelijk vlak. Heel vaak bepaalt dit ook jouw keuze voor wat je later wilt worden, maar ook wat je dan leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt binnen dat beroep. 
In de weg daar naar toe ontdek je dat er soms meer nodig is dan de talenten die je goed ontwikkeld hebt. Er blijken vaak ook talenten en competenties nodig die je nog niet zo goed ontwikkeld hebt. Maar hoe weet je nu of je er wel de aanleg voor hebt om deze goed te kunnen ontwikkelen. 

Dit inzicht is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling die je in je werk en in je bedrijf nodig hebt, omdat dit essentieel is voor keuzes die gemaakt moeten worden voor een stabiele continuïteit en eventuele gewenste groei van het bedrijf.   

Hoe kom je aan inzicht?

Er zijn externe specialisten die je hier bij kunnen helpen. Hierdoor krijg je een helder inzicht in je eigen talenten en de mate waarin deze ontwikkeld zijn. En welke je kunt ontwikkelen om nog meer waarde te kunnen toevoegen aan jouw eigen doelen, aan de doelen van anderen om je heen en die van het bedrijf waar je werkzaam bent. Hoe beter je dit weet, des te meer krijg je zelf grip op jouw eigen ontwikkeling en functioneren en welke mooie kansen jij hiermee kunt realiseren.

De overheid betaalt!

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met het zelflerend maken van jouw organisatie, maar wellicht is hier ook de ondersteuning van een externe professional bij nodig. Omdat dit kosten met zich meebrengt, is het top dat hiervoor een subsidie beschikbaar komt!
De overheid vindt dit inzicht namelijk ook heel belangrijk, omdat het mensen en bedrijven helpt nieuwe kansen te ontdekken en deze succesvol te benutten. Daarom komt er in maart 2021 de SLIM subsidie beschikbaar voor bedrijven die willen onderzoeken wat het lerend vermogen is dat ontwikkeld kan worden. En hoe dit blijvend geïmplementeerd kan worden, waardoor bedrijven volledig zelfstandig optimaal gebruik blijven maken van alle ontwikkelmogelijkheden van alle stakeholders. 

Wij hebben hiervoor een compleet bedrijfsontwikkelprogramma ontwikkelt: Blijvend Leren = Beter Presteren

In de volgende blog Hoe belangrijk is het wat anderen van jou vinden?’ wordt de kracht van een 360 graden evaluatie besproken.
En welke voordelen dat voor medewerkers, de ondernemer en het bedrijf oplevert.

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: