Competenties wat doe je ermee?

Maak gebruik van wat je al op persoonlijk vlak ontwikkeld hebt en verbeter wat nodig is om te kunnen groeien

Iedereen beschikt over competenties, maar wat zijn competenties dan precies? Waarom is inzicht in de beschikbare competenties belangrijk voor mensen zelf en voor het bedrijf waar zij werken? Welke competenties zijn goed ontwikkeld en welke kunnen
nog verder ontwikkeld worden?

Competentie of vaardigheid?

Simpel gezegd is een competentie iets dat je hebt geleerd en kan toepassen of uitvoeren in je werk of dagelijks leven. Het is een vaardigheid die je bewust en zelfs onbewust kunt inzetten, op het moment dat jij dat wilt. Maar zoals vrijwel iedere vaardigheid kan je er steeds beter in worden door je kennis te vergroten of het meer te doen. Er zijn vele competenties te benoemen. Deze worden vaak direct verbonden aan dat wat nodig is om een taak goed uit te voeren.

Waarom is inzicht belangrijk?

Als je ergens goed in bent en je wordt er steeds beter in, dan is dat goed voor je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Maar ook voor anderen in jouw omgeving, omdat je dan nog meer waarde kunt toevoegen aan zowel individuele als gezamenlijke doelstellingen. Dit geldt ook voor zaken waar je nog niet zo goed in bent, maar waar je wel graag beter in wilt worden. Soms weet je ook nog niet zo goed of de competentie, die je nodig hebt voor het uitvoeren van een taak, ook voldoende ontwikkeld is. En wil je deze competentie, als dat nodig is voor een goede uitvoering, dan ook verder ontwikkelen? Daarom is het belangrijk voor jezelf, maar vaak ook voor anderen dat hier duidelijkheid over komt.

Hoe kom je aan inzicht?

Er zijn externe specialisten die je hier bij kunnen helpen. Hierdoor krijg je een helder inzicht in je eigen competenties en de mate waarin deze ontwikkeld zijn. Hoe beter je dit weet des te meer krijg je zelf grip op je eigen functioneren en je eigen ontwikkeling.

De overheid betaalt!

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met het zelflerend maken van jouw organisatie, maar wellicht is hier ook de ondersteuning van een externe professional bij nodig. Omdat dit kosten met zich meebrengt, is het top dat hiervoor een subsidie beschikbaar komt!
De overheid vindt dit inzicht namelijk ook heel belangrijk, omdat het mensen en bedrijven helpt nieuwe kansen te ontdekken en deze succesvol te benutten. Daarom komt er in maart 2021 de SLIM subsidie beschikbaar voor bedrijven die willen onderzoeken wat het lerend vermogen is dat ontwikkeld kan worden. En hoe dit blijvend geïmplementeerd kan worden, waardoor bedrijven volledig zelfstandig optimaal gebruik blijven maken van alle ontwikkelmogelijkheden van alle stakeholders. 

Wij hebben hiervoor een compleet bedrijfsontwikkelprogramma ontwikkelt: Blijvend Leren = Beter Presteren

In de volgende blog Welke talenten maken het verschil?’ wordt de kracht van talentontwikkeling besproken.
En welke voordelen dat voor jou als ondernemer oplevert.

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: