Hoe belangrijk is het wat andere mensen van jou vinden?

Een compleet en juist zelfbeeld is de basis voor persoonlijke ontwikkeling

Welk beeld heb je van jezelf en je gedrag? En hebben anderen in jouw omgeving hetzelfde beeld van jou? Hoe kom je erachter wat anderen van jou vinden? En waarom is dit belangrijk voor je om dit te weten?

Wat vind jij van jouw eigen gedrag en klopt dit beeld eigenlijk wel?

Iedereen heeft een zelfbeeld over wie zij zijn en hoe zij zich gedragen. Welke competenties (= gedrag) zij al laten zien en welke nog niet. Sommigen hebben een heel positief zelfbeeld en anderen juist weer wat minder positief. Maar eigenlijk weten we het niet zo goed. Het is heel lastig om te weten hoe anderen naar jou kijken. Soms omdat we onzeker zijn of anderen ons wel aardig vinden of waarderen. Soms doen we ongelofelijk ons best om aardig gevonden te worden. En kijken we steeds naar hoe anderen met ons omgaan en hoe anderen op ons reageren. We proberen ons gedrag vervolgens daarop aan te passen. Alleen is dit steeds gebaseerd op onze eigen perceptie en wordt dit sterk beïnvloed door hoe je op dat moment in je vel zit. Niet altijd even betrouwbaar dus.

Hoe kom je erachter wat anderen écht van jou vinden?

Je kunt het natuurlijk gewoon vragen, maar krijg je dan ook altijd het eerlijke antwoord? Durven mensen jou wel eerlijk feedback te geven op jouw prestaties en gedrag?
Wat hierin ook meespeelt: weten mensen hoe zij jou concrete en constructieve feedback kunnen geven? Een methode die je hier enorm bij kan helpen, is de 360 graden feedback methode. Daarbij wordt vanuit meerdere perspectieven feedback gevraagd. Dit kan feedback zijn vanuit bijvoorbeeld: collega’s, leidinggevenden, klanten of leveranciers. Maar ook een beoordeling van jezelf. Belangrijk hierbij is wel dat er concrete en relevante vragen worden gesteld over het gedrag en de ontwikkeling van de persoon die bij deze feedback evaluatie centraal staat. Afhankelijk van de situatie heeft de 360 graden feedback een anoniem, gedeeld of open karakter. Dit wil zeggen dat de gevraagde partij die feedback geeft wel of niet anoniem wenst te blijven.
  

Hoe waardevol is de 360 graden feedback methode?

Deze methode wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven om een goed en breed beeld te krijgen van hoe iemand functioneert of wat diegene nog zou kunnen ontwikkelen. En vervolgens op basis van dit beeld en de beschikbare talenten en competenties te kunnen bekijken hoe iemand zich verder kan ontwikkelen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Hiermee kan de beoordeelde persoon samen met collega’s, leidinggevenden en de ondernemer(s) een persoonlijk ontwikkelplan opstellen. Een plan dat de rode draad is voor een blijvend lerende omgeving. 

Hoe kom je aan een 360 graden evaluatie?

Er zijn externe specialisten die je hierbij kunnen helpen. Niet alleen met het opstellen van de 360 graden feedback evaluatie, maar juist ook om dit in de juiste samenhang te brengen met de persoonlijk beschikbare talenten en competenties. Pas dan ontstaat een realistisch en juist beeld dat nodig is om tot een passend en effectief persoonlijk ontwikkelplan te komen. 

De overheid betaalt!

Je kunt hier natuurlijk zelf mee aan de slag gaan, maar wellicht is hier ook de ondersteuning van een externe professional bij nodig. Omdat dit kosten met zich meebrengt, is het top dat hiervoor een subsidie beschikbaar komt!
De overheid vindt dit inzicht namelijk ook heel belangrijk, omdat het mensen en bedrijven helpt nieuwe kansen te ontdekken en deze succesvol te benutten. Daarom komt er in maart 2021 de SLIM subsidie beschikbaar voor bedrijven die willen onderzoeken wat het lerend vermogen is dat ontwikkeld kan worden. En hoe dit blijvend geïmplementeerd kan worden, waardoor bedrijven volledig zelfstandig optimaal gebruik blijven maken van alle ontwikkelmogelijkheden van alle stakeholders. 

Wij hebben hiervoor een compleet bedrijfsontwikkelprogramma ontwikkelt: Blijvend Leren = Beter Presteren

In de volgende blog ‘Ken je de kracht van je eigen why?’ wordt de kracht van een duidelijke en aantrekkelijke missie besproken.
En welke voordelen dat voor medewerkers, de ondernemer en het bedrijf oplevert.

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: