De laatste loodjes: Ben jij met jouw bedrijf voorbereid op de veranderde markt?

Hoeveel last kan je dragen?

Vrijwel alle MKB bedrijven hebben last van de huidige economische situatie. De mate waarin de last drukt, verschilt per sector. Heb je het nu drukker dan anders en kan je de groei in omzet (bijna) niet bijhouden? Of is jouw omzet vrijwel volledig weggevallen en vraag jij jezelf af hoe lang je dit nog kunt volhouden? Een voorbeeld hiervan is de uitzendbranche. Uitzendbureaus in de zorg kunnen bijna niet aan voldoende mensen komen en uitzendbureaus in de evenementensector hebben hun omzet vrijwel helemaal zien wegvallen. Het lijkt of deze last een verschillende lading heeft, maar uiteindelijk kan het in beide gevallen een negatieve invloed hebben op de continuïteit.

Minder druk opent de weg naar herstel

Volgens Boyd Biersteker, econometrist bij de Rabobank, zal voor 2021 een volledig herstel niet haalbaar zijn. Maar wie is nu al niet blij met een vermindering van de huidige beperkingen? Voor een volledig herstel heb je nog steeds een eerste stap nodig. En daar ziet hij wel degelijk mogelijkheden voor. Met name het omvangrijke vaccinatieproces zal volgens hem leiden tot een geprognotiseerde groei in Nederland van 2,4%. De Europese zone groeit met 3,9% en de wereldeconomie met zelfs 4,5%.

De markt is blijvend veranderd

Hoewel het zicht op herstel steeds meer vorm krijgt, is het zeer belangrijk dat je als MKB-er voorbereid bent op de veranderde markt. Door de (noodgedwongen) forse toename in de digitale communicatie is een onvermijdelijke verschuiving ontstaan van offline naar online zaken doen. Veel ondernemers hebben hier al een grote stap in gemaakt door op een zeer creatieve wijze hun aanbod van producten of diensten hierop aan te passen.

Verandering vraag altijd aanpassing

De meeste MKB ondernemers en de mensen met wie zij werken, vinden verandering vaak een lastig proces. Het vraagt vaak een andere visie en soms zelf een ander gedrag. Hoe iedereen hiermee omgaat, bepaalt in hoge mate de snelheid van het eigen succes. Er ontstaan nieuwe vragen en uitdagingen die mogelijk het herstel en de groei in de weg staan.

Maar hoe zit dit met jou? In hoeverre ben jij met jouw bedrijf voorbereid op de veranderde markt? De keuze die je op dit moment maakt, heeft grote gevolgen voor de toekomst van jou en jouw bedrijf. Twijfel dus niet en neem vandaag een eerste stap door een gratis online MKB sparringsessie te boeken met 2 topsporters in de MKB wereld: Barry Kouer en Cees Verbree.

Met ruim 34 jaar ervaring in commerciële en leidinggevende functies in het MKB helpen wij graag MKB ondernemers een toekomstbestendig bedrijf te ontwikkelen, waarmee zij meer winst maken en meer tijd voor zichzelf overhouden.

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: