Hoeveel geld kost “effe” jou?

De grootste winstlekkage van elke onderneming

Veel MKB en ZZP ondernemers die wij helpen met succesvol ondernemen zijn zich er niet van bewust dat zij iedere dag best wel vaak “effe” zeggen. Meestal in de vorm van: “Dat kan ik wel effe doen”, “Wil jij dat effe doen? of “Als hij dat effe doet, dan…”. Of met woorden van die strekking. Maar bijna geen enkele ondernemer beseft dat het hier gaat over de grootste winstlekkage van elke onderneming.

Cees Verbree mentor voor ondernemers
Cees Verbree | Honescon

"Meestal realiseren ondernemers zich helemaal niet dat “effe” vaak veel meer inhoudt dan dat dit woord duidelijk maakt."

Heel vaak wordt “effe” geassocieerd met dat iets niet veel tijd kost en daardoor dus ook niet veel kan kosten. Of dat het daarom, vaak volledig onterecht, wordt gezien als een “stukje service”. Want ja, je hebt immers toch ook de opdracht gekregen? Dan kan je toch best wel “effe” wat extra’s doen?

Maar is dat wel zo? Het woord “effe” is snel gezegd, maar het voldoet maar zelden aan snel en goedkoop. Het kost namelijk altijd tijd. En vaak meer tijd dan iemand die niet écht bekend is met wat er soms allemaal nodig is om dat “effe” te realiseren. Daarnaast komen er soms zelf extra kosten bij die jij dan ook maar “effe” voor je rekening moet nemen. En zelfs als men dit wel weet, is er vaak weinig écht besef van de consequenties.

Groot verlies van tijd én dus van geld

Stel dat je twee keer per dag onbewust het woord “effe” gebruikt. Of dat je gevolg geeft aan iemand die dit woord tegen jou zegt. Heb jij als je daarover nadenkt dan enig idee om hoeveel tijd en dus geld het dan gaat? En wat als jij als zelfstandig ondernemer het woord “effe” niet alleen zelf gebruikt, maar vrijwel iedereen in jouw omgeving dit ook gebruikt tegen jou? De bedragen die hiermee gemoeid zijn, zijn onvoorstelbaar groot en betekenen vrijwel altijd een fors verlies.

"Effe" reduceren = meer rendement

Stel dat je dit verlies van tijd en geld met 50% kunt reduceren. Dan loopt jouw netto rendement, dat wat je netto meer overhoudt onder de streep, zomaar op tot bedragen variërend van € 5.000,00 tot € 100.000,00. Maar hoe doe je dat dan als je het woord “effe” zo vaak onbewust gebruikt? Of als je regelmatig luistert naar iemand die het woord “effe” tegen jou zegt?

Vrijblijvend kennismaken?

Als jij ook veel tijd én geld verliest door het woord “effe”, ga er dan direct mee aan de slag. Voorkom winstlekkage en vergroot het rendement van jouw onderneming. Wil je eens vrijblijvend sparren over hoe je dat kunt doen? Dat kan!
Wij maken graag vrijblijvend kennis met jou. 

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: