Hoeveel stof zit er op jouw ondernemingsplan?

Waarom veel tijd en energie steken in zo'n lijvig document dat na voltooiing toch vrijwel nooit meer uit de kast komt?

De ondernemers die ik spreek hebben zo hun eigen mening over het nut van het hebben van een ondernemingsplan. 
En veel daarvan hebben zelfs geen ondernemingsplan. Want waarom veel tijd en energie steken in zo’n lijvig document
dat na voltooiing toch vrijwel nooit meer uit de kast komt?

Cees Verbree mentor voor ondernemers
Cees Verbree | Honescon

"Succesvolle ondernemers gebruiken hun ondernemingsplan als onderlegger voor een strategisch plan van aanpak."

Toch beschikken de meest succesvolle ondernemers wel over een goed en actueel ondernemingsplan. Waarom is dit voor hen zo belangrijk dan? Eigenlijk heel simpel. Het beschrijft hun ‘DNA’ en hoe dat verwerkt is in hun bedrijfsvoering.
Het is de basis van waaruit zij hun bedrijf hebben opgebouwd. En het is leidend voor de te volgen strategie die zorgt voor continuïteit, gewenste groei en toename van het rendement. Succesvolle ondernemers gebruiken hun ondernemingsplan als onderlegger voor een strategisch plan van aanpak.

Een compact en praktisch uitvoerbaar plan van aanpak op 1 A4-tje

Een plan van aanpak is een praktisch plan dat ieder jaar opnieuw wordt opgesteld. Het is de leidraad voor de volgende stappen op weg naar de realisatie van de visie van de onderneming. Wat een visie is? Dat is de stip op de horizon. In de visie staat beschreven waar jouw onderneming over 3 tot 5 jaar wil zijn, welke doelen dan behaald moeten zijn, met welke producten of diensten dat moet gebeuren, op welke favoriete klanten jouw bedrijf zich daarbij richt en in welk geografisch gebied dit alles gebeurt. En welke strategische keuzes en stappen daarbij nodig zijn. Een strategisch plan van aanpak is geen dik boekwerk, maar een compact document. Het liefst maximaal 1 A4-tje.

Waar moet je dagelijks jouw tijd en aandacht aan besteden?

Als ondernemer ben je druk. En je er is dagelijks veel afleiding.
Om jouw kostbare tijd niet te verspillen, is het belangrijk dat je weet waar je dagelijks jouw tijd en aandacht aan moet besteden om jouw doelen te behalen. En als je medewerkers hebt, moeten zij natuurlijk ook dagelijks de juiste dingen doen. Daarom staan in het strategisch plan van aanpak alle doelstellingen en worden alle relevante acties die nodig zijn om deze doelen te behalen op een actuele actielijst genoteerd. Aan elk actiepunt koppel je een tijdsinschatting en een planning, zodat je ze daarna in jouw agenda kunt plannen. Zo zorg je ervoor dat je de belangrijkste actiepunten daadwerkelijk uitvoert. De actielijst wordt periodiek besproken, geëvalueerd, geactualiseerd en aangevuld met nieuwe actiepunten.

Een goed gefundeerd ondernemingsplan is onmisbaar voor ondernemers

Kortom, een goed ondernemingsplan is de basis voor doelgericht, efficiënt en effectief ondernemerschap.
Ben jij zelf net gestart als zelfstandig ondernemer? Of heb je de ambitie om zelfstandig ondernemer te worden? 
Dan is een goed gefundeerd ondernemingsplan onmisbaar.

Weet je niet goed wat waaruit zo’n ondernemingsplan moet bestaan? Of weet je niet waar je moet beginnen? 
Maak dan eens kennis met onze ondernemersopleiding: De basis voor succesvol ondernemen.

Interesse in meer blogs, berichten of video's?

Wij helpen ZZP en MKB ondernemers bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en succesvol ondernemerschap.
Wij delen onze kennis en ervaring graag in de vorm van blogs, berichten en korte video’s. 
Zo willen wij je helpen het vak ‘ondernemen’ een stuk eenvoudiger te maken.

Facebook
LinkedIn

Ik kom op: